Tegenwoordig is het heel normaal en ook aan te raden, om je toekomstige onderkomen goed te laten onderzoeken. Voordat je het koopt natuurlijk. Zodat je niet verrast wordt. (denk bijvoorbeeld aan een lekkend dak, een constructieve scheur of carbonatatie (beton dat aan het rotten is). Veel mensen zijn er bang voor als zij een woning aanschaffen : een huis met gebreken. Je wilt natuurlijk niet geconfronteerd worden met bijvoorbeeld houtworm als je in een net geverfd, net gestuukt en opgeknapt huis zit. Gebreken opsporen is namelijk nog best wel lastig. Niet altijd zijn gebreken zichtbaar. Wat als je na de overdracht een huis hebt waar ‘iets’ mee is?
Voordat je een huis koopt, heb je een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je altijd moet onderzoeken of er gebreken zijn en welke gebreken. Nu kun je zelf onderzoeken, maar dat is best lastig als je in het huis van je dromen staat. Het is altijd handig om met een bezichtiging bijvoorbeeld een vriend of je ouders mee te nemen die een oog voor detail hebben. Die zien vaak net even iets meer of andere dingen dan jij. Maar toch zijn zij niet de professional. Bijvoorbeeld houtworm of betonrot is heel moeilijk te traceren als je er geen verstand van hebt. Het is daarom altijd handig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De makelaar kan je daarbij advies geven of een goede partij aanbevelen. Een bouwkundig inspecteur weet precies waar hij naar moet kijken. En heel handig, wat hij vindt werkt in jouw voordeel. Als je moet onderhandelen over de prijs kun je de gebreken meenemen en wellicht een prijsverlaging krijgen.
Als koper mag je verwachten dat als je een huis koopt het netjes opgeleverd wordt zodat je het normaal kunt gebruiken. Dat betekent dus geen lekkages, alle installaties werken naar behoren en geen doorgezakte vloeren. De verkopende partij heeft een mededelingsplicht. Zij zijn verplicht jou te informeren over gebreken die aanwezig zijn in de woning. Zet dit altijd op zwart op wit en laat het vervolgens in het koopcontract opnemen. Als er na de koop toch nog gebreken zijn die vermeld hadden moeten worden dan kun je de verkoper aansprakelijk stellen.
Wat als je een gebrek vind, nadat je het huis hebt gekocht? Dan moet je controleren of het om een verborgen gebrek gaat of een “gewoon” gebrek. Als er bijvoorbeeld een zichtbare scheur in de muur zit die je zelf had kunnen zien, dan is die scheur voor jouw rekening. Je had immers kunnen zien dat die scheur er zat. Maar als er een scheur zit achter bijvoorbeeld panelen die je van de muur getrokken hebt, dan is dat een verborgen gebrek. Dan is die scheur voor de rekening van de verkoper. Maar alleen als je kunt aantonen dat de vorige eigenaar dit had moeten/kunnen weten, bijvoorbeeld doordat hij de scheur al eerder weg heeft gewerkt. Is die scheur na het plaatsen van de panelen ontstaan dan is het een gebrek. Als het om een ernstig gebrek gaat, bijvoorbeeld een lekkend dak dan kun je dat wel op de verkoper verhalen. Ook als hij er niet van op de hoogte was. Maar dan moet je wel aan de onderzoeksplicht voldaan hebben.
Na het vinden van een verborgen gebrek moet je een aantal verschillende stappen ondernemen. Meld gelijk het gebrek aan de verkoper en vraag hem of haar om het probleem op te lossen. Of kijk samen naar de juiste oplossing. Op het moment dat jullie er beide niet uitkomen kun je de verkoper in gebreke stellen. Krijg je daar geen reactie op dan kan je een procedure starten. Voor alle stappen geldt wel: zet alle afspraken zwart op wit, laat je juridisch adviseren en controleer ook bij je verzekeringen, opstal, inboedel en rechtsbijstand, wat je kunt en moet doen.